2015. április 1., szerda

Kikeleti bangita / Arrowwood


Amikor a lányokkal a Vidéki Álmok Magazin tavaszi anyagát tervezgettük, egyetértettünk abban, hogy hozunk egy kis növényismertetőt is nektek, hiszen itt az ültetés időszaka. Ezt a cikket én vállaltam, és egy olyan virágzó bokrot választottam, ami megelőzi a gyümölcsfák és tavasszal virágzó díszfák pompáját. A kertbarátoknak már most érdemes gondolni az eljövendő tavaszokra! 
Kellemes kertészkedést kívánok!


Milyen is egy jól megtervezett kert? Nem egyszerű dolog.
Legyen benne mindig csodálni való, de ne legyen zsúfolt.
Legyen érthető a szerkezete, ne legyen unalmas.
Legyenek titkai, ne fogja át rögtön a tekintet.
Az is jó, ha nem lehet belátni az utcáról.
Kellenek örökzöldek, virágzó sövények, fák, cserjék, évelők, egynyáriak, hagymások.
Legyen magassága – kellenek futónövények.
Legyen mélysége – kell egy kis mértan.
Tavasszal ébressze a lelkünket, ősszel legyen káprázatos színű, nyáron illatozzon, zizegjen, susogjon. Hóval borítva is legyen változatos.
Legyen benne némi finomság – zöldség, gyümölcs, pihenőhely a családnak, tér a gyerekeknek, nyugvópontok a szemnek.
Menedék a madaraknak, a kisállatoknak.
Nos, úgy gondolom, ez esetben nem baj, ha mindent akarunk.
Csak okosan kell válogatni. Keressünk olyan növényeket, amelyek „több dolgot is tudnak”. Így mindennek jut majd hely…


A kikeleti bangita (Viburnum x bodnantense) az elsők közt virágzik, illatos, ősszel pedig meleg, lilás-piros ruhát ölt.
Tenyészhely: védett fekvésbe ültessük, a kert egy napos, félárnyékos zuga megfelel neki.
Talajigény: üde, humuszos, tápdús talajt igényel, a meszes földben is megél.

Gondozás: a kikeleti bangita egy felfelé törő, később szétterülő hajtásrendszerű, szabályos, 2-3 méter magas, váza lakú cserje. Ha megfelelő teret biztosítunk neki, stabil, formás ágrendszere miatt rendszeres metszést nem igényel. Ha mégis az alakítás mellett döntünk, vagy idős, beteg ágakat kell eltávolítani, a metszést a virágzás után végezzük el.

Szaporítás: megpróbálhatjuk nyári hidegágyi dugványozással, de egyszerűbb, ha választunk egy fiatal, formás kis növényt faiskolából. A legnépszerűbb fajok a ’Dawn’, ’Pink dawn’.


Virágzás: a kikeleti bangita a viburnumok népes nemzetségén belül a tél végén virágzók csoportjába tartozik. Fő virágzási ideje február-március, de enyhe teleken már korábban is szirmot bonthat. Kicsi, ötszirmú, tölcsért formázó virágai gömbszerű, fürtös virágzatba csoportosulnak. A bimbók sötét rózsaszínűek, formájuk a szegfűszegre emlékeztet, melyekből porcelánrózsaszín, bódító illatú virágok pattannak ki idővel.

Kísérő növények: a kora tavaszi kertben önmagában is főszereplő cserje. Szépségét még inkább kiemelhetjük, ha hagyjuk a napsárga színű téltemetőt (Eranthis hyemalis) terjeszkedni a lábánál. Lombtalan állapotában hajlékot adhat számtalan napfényigényes hagymás növénynek: krókusz, hóvirág, fürtös gyöngyike, nárcisz, tulipán, jácint. Ha elég hely áll rendelkezésünkre, társíthatjuk más kora tavasszal virágzó cserjével, a keskeny szirmú, borzas, sárga virágú kínai varázsmogyoróval (Hamamelis mollis), téli jázminnal (Jasminum nudiflorum), vagy a csodás magnóliákkal.






2 megjegyzés:

  1. Köszönjük az ismertetőt! Szerintem jó ötlet volt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már azt is köszönöm hogy végigolvastad! <3

      Törlés