2016. október 9., vasárnap

Piros Lábos Fesztivál / Red Pot Festival


Szombaton egy olyan jó fesztiválra kirándultunk, amiről állíthatom, hogy a legjobbak között van, amiken eddig jártunk. Szigetmonostor hangulatos kis falujában a III. Piros Lábos Fesztivált rendezték meg ezen a napsütéses hétvégén. Nagyon ötletes és jópofa az egész kezdeményezés, a különlegességét az igényessége, humora adja, és az az egész falut ellepő autentikus hangulat, amivel a hétköznapi falusi élet népszerűsítésén túl erre a hétvégére készül a közösség. Nem beszélve a helyi finomságokról és a mindent átjáró gondosságról, amivel az utcákat, portákat díszítik ilyenkor az itt lakók. Alig látni olyan udvart vagy bejáratot, ami ne lenne tele piros zománcedényekkel, a járdákon, az utcákon és a kézműves sátrak között is szép kis őszi csendéletek várják a látogatókat. Nagyon tetszik az az elgondolás, hogy központi forgatag mellett erre a napra kinyílnak a Fő utca portái, amik tematikusan berendezve várják a vendégeket, úgymint Kertbarátok udvara, Levendula udvar, Helyi termelők udvara, Meseudvar, Mesterségek udvara, Szatócs udvar, Sport és népi játék udvar, a Régimódi udvar, Alkotó udvar, vagy a Bolhapiacos udvar. Ez utóbbin zsákmányt is szereztem, egy 20 literes halványkék fedeles lábost. :) Akkora, hogy azt sem tudom, hova tegyem. :)
De mind közül talán a legnépszerűbb a Nagyszülők  portája volt, ahol mi is legtöbbet időztünk, mivel itt a Szigeti Béke Nyugdíjas Klub lelkes tagjainak házi finomságaiból lehetett kóstolni és vásárolni. Kalapos papák préselték a mustot, és ide hordták össze a helybeli nénik a mennyei házi süteményeiket, természetesen piros pöttyös kötényben, babos kendővel a hajukban. A talponállós töltött káposztásnál ebédeltünk, aztán a tócsnit, réteseket, pitéket, helyi kiflit, és még diós, almás sütikből is utána. Még itthonra is hoztunk. A ma reggeli kávémat egy monostori nagymama dióval és szilvalekvárral töltött mézeskalácsa kísérte, ami elmondhatatlan... :)
Jó volt látni, hogy nem volt gagyi ringlispíl, ruhaárus, sem műanyag játékos, volt viszont sokféle értékes kézimunka, helyi és meghívott mesterek alkotásai.
Meg bárány, kecske, kopasznyakú kakas. Őszinte és kedves vendégszeretet. Jól összeválogatott zenei és egyéb programok, kiállítások. A varrógépgyűjteményre pl. mindenképp érdemes egy pillantást vetni! :) Tényleg jól éreztük magunkat. 
A gyerekeknek külön élmény volt a kis hatállású komp a Dunán. 
Íme egy kis ízelítő képekben:





































6 megjegyzés:

  1. Ez aztán a szíves-látás! :)

    Köszönöm az élménybeszámolód
    és a szép fotókat!
    A képeid is tanúsítják, hogy
    a gyűjtés hasznos dolog.
    Kályha, mérleg, szódás üveg...stb.
    Hangulatosabbá tették a rendezvényt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az értéket menteni kell és őrizni, bizony.

      Törlés
  2. Iszonyú jóóóóóóóó! "Szelesvágta egyesület" :)))))
    A piros zománcosokért odavagyok!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  3. Mennyi gyönyörű fotót hoztál! Köszi!!! A zsíros kenyeres képre rápillantva máris éhes lettem..:o) Nagyon tetszenek ezek az igazi parasztházak! Olyan hangulatosak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, ez valami húsos tepertőkrém szerű valami volt, el sem hiszed, olyan finom. :D

      Törlés