2017. november 28., kedd

Citromos-tejfölös piskóta / Sponge Cake with Lemon and Sour Cream




Ezt az üde, finom piskótát nagyon szereti a családom, akár meg is lehet tölteni, ezért néha tortaalapnak sütöm. De önmagában is igazán ízletes, a vékony, ropogós külső rétegével, és rugalmas, puha belsejével reggelire vagy tea, kávé mellé tökéletes.  Kalács helyett is viszonylag gyakran sütöm. Remekül illik citromos, vagy savanykás ízvilágú lekvárokhoz, mi most egy bodzavirágos almalekvárt bontottunk hozzá, hát mit mondjak, nagy kár, hogy ízélményt nem tudok átadni az oldalon keresztül. 


3 kis tojás
200 gr cukor, ez lehet kristálycukor, vagy fele arányban nádcukor
pici só
1 jó nagy vagy 2 kisebb citrom héja és leve
200 gr tejföl
120 gr natúr joghurt
130 ml olívaolaj
300 gr finomliszt
1 csomag sütőpor (12-15 gr)
vaj a forma kikenéséhez
porcukor  a szóráshoz

A tojásokat alaposan kikeverjük a cukorral és a sóval.
Mehet bele a citrom leve és héja, a tejföl, joghurt, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olajat.
Végül keverjük ki simára a sütőporra elkevert liszttel.
Öntsük kivajazott formába.
Előmelegített sütőben kb. 170 fokon úgy 55 percig sül, de tűpróbával ellenőrizni kell!
Ha elkészült kicsit hagyjuk hűlni, majd tálra borítjuk. A végén meghinthetjük porcukorral. 









6 megjegyzés:

  1. Hű! Ez nagyon finom lehet!!! Köszi a receptet! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! Próbáld ki bátran, remélem, ízleni fog.

      Törlés

  2. Igen igen köszi hogy megosztottad velünk, biztosan ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  3. Névtelen3/12/17 19:57

    Kedves Modeszta!Köszönjük a receptet.Hasonló ahogy írod,a túrós kuglóf recept amit küldtem.Kívül ropogós a túrótól,belül meg nagyon puha.Bízom benne,hogy szeretni fogjátok.Majd írj.Az adventi naptár ötlete is remek.Nagyon ügyes Albert is,gratulálok!Biztos már nagyon-nagyon készülődnek mind a ketten,és készítik az ő kis meglepetésüket a szüleiknek és egymásnak.Mi is őrizzük amiket kaptunk ajándékba.A legnagyobb volt mindig az amikor minden évben műsorral készültek.Ültünk a nagyiékkal,és hallgattuk őket,persze jelmezben,az előadáshoz öltözve.Mindent maguk készítettek.A kicsit a nagy tanította-igazgatta,amíg kisebb volt,nagyon helyesek voltak.Ha véget ért a műsor, előbb ők ajándékoztak,utána a család.Nagyon szép emlékek.Ezek fontosak,és a fényképek is amit tudunk újból és újból nézegetni.Kívánok Nektek is szép emlékeket!Szeretettel:Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit!
      Mindenképp írok majd a túrósról, de még nem jutottunk odáig. Biztos, hogy nagyon finom lesz. Ilyenkor úgyis többet sütögetünk még a szokásosnál is, szeretik a gyerekek, bár inkább az élmény és az illatok miatt, mert attól, hogy sok finomsággal találkoznak, nincsenek hozzászokva a nagy és állandó habzsolásokhoz. Csak mértékkel eszegetik az édességeket, ennek nagyon örülök.
      Igen, már tervezgetnek, készülnek és örökké énekelnek. Emiatt is nagyon szeretem ezt az időszakot. Amiből csak lehet, emlékeket gyűjtünk! :)

      Törlés