2017. június 26., hétfő

Kertnézőben program 2017 június


A hétvégén lezajlottak a várva várt Kertnézőben látogatások nálunk.
Szombaton és vasárnap délelőtt nyitottuk ki a kapunkat egy-egy csoport előtt.
Bízom benne, hogy a vendégeinkben is olyan kellemes élmények maradtak, mint bennünk. A gyerekek is és mi is nagyon jól éreztük magunkat. 
Hoztam néhány képet arról, milyen is nálunk idén júniusban.

Sorházi kertről lévén szó, az oldalkert járdáján jutunk a hátsó részbe, ahol aztán kinyílik a tér:Rozoga szék a konyhakertben. Amíg áll, marad. :)


A kicsi zöldséges ágyásaink.
A kinti zuhanyzó.


Terasz. A függönyöket régi ágyneműkből varrtam.


A "külső terasz".  Tavasszal és ősszel napágyas pihenőhelyként szolgál, nagy melegben pedig itt állítjuk fel a medencét.  Azóta már áll. :)


Tárolószekrényeim a teraszon. Stílusban a kinti konyhához igazítva.


A szerszámos szekrény, szintén a konyhába illesztve.
A kis tó a terasz mellett. A törzses fácska nagy talány, még senki nem tudta megfejteni, milyen fa. Róla már akkor sem derült ki, mikor hazahoztam, mert ahogy a kertünk szinte mindegyik (!) növénye, ő is "Mentsetek meg!" növény. Ez sokszor azt jelenti, hogy se címke, se felirat.


A fa burkolat mögött a vízgyűjtő hordó. Ahogy mindig, most is szó esett arról, mi hogyan gyűjtjük a vizet a háztetőről. Ideális esetben csaknem 2500 liter vizünk van. Egyik hordó sem látszik, és sokkal jobb az esővíz a növényeknek. Öntözőrendszerünk nincs, a kertet kézzel, locsolókannákkal öntözöm.


 Az előkert. Benne nagy változás, hogy az idei tél nem csak a hátsó kertben okozott károkat, de a futtató mellé párban ültetett gyönyörű futórózsámat is tönkretette. A régebbi követőim talán emlékeznek rá, milyen meseszép volt. A jobb oldalon már látszik, hogy nem hagyja magát, egy száron, de újrakezdi. Csak azért nem bánom, hogy most ilyen csupasz, mert ha már így alakult, kicsit könnyebb lesz felépíteni a  rózsaboltív helyére a rég tervezett "Teaházat". Így akkor most nem kell kimatekolni, hogy támasszuk alá az eddig nagy méretű és súlyú rózsát, míg kicseréljük alatta az építményt. Neki is látunk, mielőtt újra megerősödik a rózsa. Addig egy kis ideiglenes dekoráció díszíti ezt a sarkot.A bicikli olyan sok éve áll már itt a konyhaablak alatt, hogy szerintem belegyökeresedett a járdába. :)Garázsablak.


A terasz.


A vendégeket a végén apró ajándékkal engedtem haza, köszönetképpen, hogy megtiszteltek a látogatásukkal. Jöttek régi és új ismerősök. Értek meglepetések és nagy örömök is, mikor végre személyesen találkozhattam olyanokkal, akikkel már volt levélváltásunk az interneten. 
Elutaztak hozzánk messziről is (a teljesség igénye nélkül) Debrecenből, Szegedről, Pécsről, Kecskemétről....nagyon megható érzés.


Természetesen idén elmaradhatatlan. :) Kóstoló a gyerekek díjnyertes sütijéből. :)


Pici vendéglátás, elsősorban hűsítőkkel a párás melegben.
Citromfüves ásványvíz, uborkás limonáde, és karamellés bodzaszörp.Tavaly a vendégek az uborkás limonádé receptjét kérték leggyakrabban, így már előre készültem. Kézzel írott, vihető receptek. :)
Mindkét napon kis asztalka jelezte a célállomást a nyitott kapuban az utcán.

  A második nap az időjárás majdnem megtréfált bennünket, vasárnap hajnali négykor viharra ébredtünk, de aztán a kapunyitásra elállt az eső. A Kertnézőben programjai érthető és praktikus okokból kevésbé jó időjárás esetén sem maradnak el. A létszámot is úgy találtuk ki, hogy szükség esetén mennyi vendéget tudok leültetni a fedett teraszon.


Érkezés után mindenki szabadon nézelődhetett, gyűjthette az esetleges kérdéseit. Amikor mind együtt voltunk, összehívtam a vendégeket a teraszra egy beszélgetés erejéig, ahol a férjem és én is elmondtuk, amit érdekesnek, vagy fontosnak tartunk, majd ismét séta következett kertben.A mi kertünk gyerekbarát kert. Voltak kis vendégeink is.


Búcsúzkodás. Idén is nagyszerű, nyitott, vidám csoportok jöttek össze, mi igazán jól éreztük magunkat a társaságukban. Nagyon izgalmas dolog hasonló érdeklődésű emberekkel megismerkedni, beszélgetni olyan dolgokról, amik mindannyiunkat érdekelnek, érintenek.Nézzétek ezt a bájos ajándékot. Mit is mondhatnék...Benne volt a készítőjének szíve-lelke.
Volt olyan is,aki kézimunkakönyvekkel gondolt rám, és imádnivaló poháralátétek is érkeztek , majd meg is mutatom őket használat közben. Mondtam is, hogy ejnye-ejnye, nem kellett volna, de blogos "ismeretség" miatt voltak, akik rosszalkodtak és ajándékot hoztak. :))
Végül egy búcsú-kép az elcsendesedett kertből, a vendégek távozása után.
Egy nagyon kedves olvasóm, Judit keze munkája, aki erre az alkalomra ezzel a keresztszemes képpel lepett meg. 
Nagyon köszönöm minden látogatónknak a kedvességet, érdeklődést, és a felemelő perceket.
És köszönöm a Kertnézőben program szervezőinek a bizalmat!

Éppen negyed év múlva, egy új évszakban is megnyitjuk a kapukat, szeretettel várjuk a kertbarát érdeklődőket szeptermber 24-én délelőtt. Jelntkezzetek bátran, ha kedvet kaptatok meglátogatni bennünket! 


18 megjegyzés:

 1. Csodálatos képek! Imádom valamennyit! :) Köszönöm, hogy megmutattad őket! Szeptemberben találkozunk! :)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon köszii! És nagyon jó, szeptemberben! :))

   Törlés
 2. Köszönöm, hogy én is bejárhattam a kerted! Az a teaház nagyon izgalmasan hangzik... ��
  És ismét inspiráló volt a séta, jegyzeteltem is.��

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A teaház:
   Egy kis régi
   Egy kis történet
   Egy kicsit kopott
   Egy kis valami megint kis helyre bepasszintva
   Egy kis Papa csinálta csoda
   Ahogy szokott. :)))

   Törlés
 3. Nagyon-nagyon szép, és valahogy az összeállítás is, ahogy leírtad, számomra megható volt. Bízom benne, legalábbis készülök, hogy egyszer talán eljutunk mi is Hozzád... :) "bakancslistás" dolog számomra :), szóval felírtam.... Szerintem sok más olvasóddal egyetemben, akkor kíváncsian várjuk a teaház elkészültét, és a fotókat :). Sok sikert és örömöt hozzá.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a kedves szavaidat! Én is remélem, hogy találkozunk egyszer!
   A Teaház kicsike lesz, épp csak egy hangulati elem, de már nagyon várom.
   A legfontosabb alkatrészeit már sikerült beszerezni. :)

   Törlés
 4. Modeszta! Sokadszor írom már, de tényleg minden elismerésem! Ez egy csodakert, amit mindenki szívesen használna és nézegetne minden nap. Van még mit tanulnom Tőled/Tőletek! :)
  A képek pedig abba a kategóriába tartoznak, amiket jó sokáig lehet bogarászni az apró részletek miatt! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Drága vagy Adri, igyekeztünk kihozni belőle idén is, amit lehet. De azért nagy pofont adott neki ez a tél...de lassan minden magára talál. Addig is díszítgetem, mert mi lenne velem dekorálás nélkül? :))))

   Törlés
 5. Kedves Modeszta! Köszönjük a lehetőséget, nagyon jól éreztük magunkat a kertetekben. Rengeteg ötlettel feltöltődve jöttünk haza, azóta is gyakran eszembe jutnak a kedves részletek. És igen, gyerekbarát a kert, nem gondoltam, hogy a gyerkőceim ilyen jól érzik majd magukat :-) Azóta is meséli a nagyobbik mindenkinek, hogy mi kérem szépen egy kertben jártunk a hétvégén, és nagyon szép volt, a kisfiúnak még saját fája is van :-) Végre megkóstolhattam az uborkás limonádét :-) Köszönjük, Bálint Kriszta

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük szépen a kedves visszajelzésedet Kriszta, örülök, hogy jól éreztétek magatokat nálunk! Az én gyerekeim is emlegetenek benneteket, örültek, hogy jöttek gyerekek! Boldog vagyok, ha sikerült feltöltődni nálunk! :) remélem, összefutunk még és köszönjük még egyszer! Sz. Gabiéktól kaptatok egy kérdőívet, ne felejtsd el kitölteni, ez nagy segítség nekünk! :)))

   Törlés
 6. Köszönöm a képsorozatot a kísérő szöveggel, olyan, mintha ott lettem volna. A helyszín nem a kertetek, de a melódia hangvétele passzol, és nyár van....
  ....és talán emlékek is kötnek ide.......hallgassátok:
  https://www.youtube.com/watch?v=OJdRw6VCWyA

  VálaszTörlés
 7. Én ma folyton ezt hallgatom, másoknak is elküldtem, ezért "kaptad"
  te is.

  VálaszTörlés
 8. Névtelen28/6/17 07:30

  Kedves Modeszta, meseszép minden, látszik, hogy rengeteg munka és szeretet van benne! Szemet gyönyörködtető környezet sok bájos és ötletes megoldással. A teraszon látható fehér láda/asztalka honnan származik? A kertünkben az ásott kút és szivattyú elfedésére próbálok egy ideje valami esztétikus megoldást találni, és talán egy ilyen láda (vagy egy zártabb pad?) lehetne a megoldás, ami az esőtől is védi.
  Mi egy kisebb, új parcellázású helyen lakunk, egy ugar szerű gaztengerből kell(ett) kertet varázsolnunk saját kezünkkel, és nagyon minimális anyagi ráfordítással. Nálunk is nagyon sok megmentett növény kapott otthont, amik szépen megmaradtak kivétel nélkül, és úgy örültem, mikor olvastam, hogy Nálatok is nagyrészt ezek alkotják ezt a csodát! A képeid, leírásaid mindig erőt adnak és újabb lendületet, köszönöm!
  Anna

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Anna!
   Köszönöm szépen a kedves sorokat, örülök, hogy írtál!
   Ez a láda már elég régi, natúr fenyő volt, eredetileg és a Kikában lehetett kapni. Én fetetettem le.

   Mi is így kezdtük, ahogy ti, a legelő minőségű földből kellett kihozni valamit. Mivel az első bő 10 évben, a puszpángmolyok megjelenéséig egyáltalán nem permeteztünk, a gaz kiirtása volt a legnagyobb probléma.
   Az előkertünk két évig le volt takarva fekete fóliával, mielőtt bármibe belekezdtünk.
   Amikor elkezdenek szépen összenőni az ültetett növények, már sokkal könnyebb lesz, meglátod. :))
   Nagyon jó olvasni, hogy erőt ad, ahogy mi csináluk, itt sem tökéletes ám a helyzet, de szeretni kell, és akkor jó lesz.:))

   Törlés
 9. Névtelen8/7/17 21:33

  Kedves Modeszta!Köszönöm a szép képeket,kicsit késve nézem de nagy örömmel.Igy is jó nézni,de remélem egyszer élőben is megtudom látogatni a kertedet.További jó szépítgetést,és várom a teaházat.Szeretettel:Judit

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Most egy kis pihenés, és jöhet a teaházzal való foglalatoskodás. :) őszre kész lesz. :))

   Törlés