2015. december 26., szombat

Diós-szilvás szaloncukor / Walnut-plum Candy


Többen kértétek, így elhoztam az egyszerű, finom szaloncukor receptet mára, amit idén készítettünk a karácsonyi asztalra.
Nem korlátlan fogyasztásra való, annál ezek a falatok megbecsülendőbbek, hogy jártunkban-keltünkben csak kikapjunk egyet a tányérból. Az a különleges bonbon-kategória, amihez bevackol az ember, aminek papírját türelemmel zörgetjük le a cukorról, először szagolgatjuk és csak lassan ízlelgetjük.
Én kb. 15 db-hoz 10 dkg darált dióból, 2 ek. apróra darabolt mazsolából, 1 ek mézből és 1-2 ek. szilvalekvárból állítom össze a masszát. Akkor jó, ha szépen egyben marad formázáskor.
Ha kész, műanyag lapos tálkán sütőpapírra sorakoztatom, és beteszem 10-15 percre a fagyasztóba őket.


Itt jön az a rész, ami miatt többen nem kezdenek bele a házi szaloncukor készítésébe: a csokimáz. :)
Én ezt praktikusan oldom meg, gőz fölött megolvasztok 10 dkg étcsokit, picit hagyom visszahűlni.
Sokunknál akad otthon hagyományos, kisméretű kerti három lábú grillsütő. Ennek a rácsát használtam, amit 3 nagyobb pohárra állítottam a konyhapulton, és alátettem egy tányért.
A hideg cukor aljába nagyobb hústűt szúrtam, stabilan, hogy ne csússzon le a cukor és ne essen bele a csokis fazékba. :) Megmártogatom, hogy minden oldalra egyenletesen, de ne túl vastagon jusson a csokiból. Lecsöpögtetem a lábas felett majd felülről húzom át a rácson. Ha jól csináljuk, a cukor fennakad, a hústű pedig kijön alul. :) Ha már ott vannak mind a rácson, mehetnek a hűtőbe dermedni.
Közben az Aprónép ott sorakozott tányérnyalakodásra, de ezzel a módszerrel csak két pötty csoki cseppent le összesen. Azt azért elosztottam. :)))
Nálunk most fehér sütőpapír volt itthon, de barnával is ízléses, rusztikus hatást érhetünk el.
A sütőpapír szépen tart a cukrokon, alapnak tökéletesen megfelel, erre kerülhet még valamilyen díszítő réteg.
Érdemes kísérletezgetni más-más összetevőkkel, pl. aszalt gyümölcsök, lekvárok cserélgetésével, kicsi citrommal, rummal...a többit rátok bízom. :)))


4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet ez a szaloncukor!!! Köszönöm a receptet! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha egyszer sor kerül az elkészítésére: jó szórakozást hozzá! :))

      Törlés
  2. Köszönöm!
    Jövőre biztosan elkészítem, hiszen ez nagyon incsiklandón hangzik😉

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vigyázz, gyorsan fogy. :) Egyébként, ha nem csomagoljuk és formázzuk szaloncukornak, akkor bonbonként is megállja a helyét.

      Törlés