2019. október 13., vasárnap

Gesztenyegolyó / Chestnut Balls



A hétvégi kertlátogatás után többen nagyon várják vendégeink a gesztenyegolyók receptjét, így már hozom is, még a beszámoló előtt. :)
A mostanra készített finomságok között a gesztenyegolyók voltak a legkelendőbbek (a saját termesztésű vegyszermentes céklából készült ropogós, almás saláta mellett). 
Viszonylag gyorsan, egyszerűen elkészíthető, ősszel-télen kifejezetten mutatós, szépen tálalható, aki szereti a gesztenyés édességeket, feltétlenül próbálja ki. Az eredeti receptet Az otthon ízei blogon találtam, de kicsit megváltoztattam, a mi szájízünk szerint kissé más arányokkal, és kevesebb cukorral sikerült finomra, jó állagúra gömbölygetnem. 
Egy keverőtálban keverjünk össze 50 dkg darált háztartási kekszet 10 dkg porcukorral, 2 csomag vaníliás cukorral és fél kávéskanálnyi fahéjjal.
Ebbe mehet 20 dkg puha vaj, és egy csomag (cukrozott, nem natúr) gesztenyemassza. Ízesítsük még kb. 2-3 kupaknyi rum aromával, és kis adagokban adjunk hozzá kb. 1.3 dl szobahőmérsékletű tejet.
Figyeljünk, hogy a masszánk szépen formázható legyen, ha túl száraz, kis tejjel javíthatjuk még.
Formázzunk gesztenye nagyságú golyókat, és enyhén lapoghassuk meg, hogy szépen megálljanak majd, ne guruljanak el.
Olvasszunk fel 25 dkg étcsokit annyi vajjal vagy margarinnal, amitől még sűrű, de fényesen folyós, sűrűn cseppenő csokoládét kapunk. (Ezt mikróban csinálom, gyakran ránézve, keverve, nehogy megégjen a csoki.)
Nekem a súlyuk miatt lecsúsztak a golyók a fogpiszkálóról, így én hústűre szúrva mártogattam meg a golyókat a  csokimázban. Ügyeljünk rá, hogy ne maradjon túl sok máz az alján, mert akkor csokitalpa lesz a golyóknak dermedés után. A lyukakat ne felejtsük el rögtön elrendezni az ujjunkkal, ha kihúztuk a tűt. Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tálcára, tegyük hűtőbe, dermedés után majd könnyen át lehet tenni őket a tálaláshoz szép tányérokra.
Ebből a mennyiségből 45 szép nagy gesztenyénk lett. 





6 megjegyzés:

  1. Szia! Az almás cékla saláta recept megtalálható valahol?

    VálaszTörlés
  2. Igen, itt a blogon, 2013 áprilisnál. De csak ennyi az egész:
    "Ez a saláta vitamindús, nagyon egyszerű és rendkívül finom.
    Két céklát, két almát, két fej lila hagymát lereszelünk, vagy gépben összeaprítunk.
    Ebbe kerül két evőkanál friss citromlé és két nagy evőkanál méz.
    Ennyi. Próbáljátok ki, megéri!"

    VálaszTörlés
  3. Kedves Modeszta!Nézegetek,nézegetek,csak az írással kicsit lemaradtam.Mint mindig nagyon szép képeket láttam.Gratulálok Alíz szobájához,érezze magát sokáig jól benne.A színek olyanok mint unokám szobája,nemrég készült el az övé is.Bár három évvel fiatalabb,de a lányom is a finom pasztell árnyalatokat szereti.A kerti lak is csini lett,hogy megújul egy más dekorációtól.Még a lányoké volt fenyő színű kis szekrény és polc,és mivel az olyan padot mint a Tiétek,lefestettem fehérre,így azokat is,teljesen más képet mutat.Ujj párnák, és "romantikus"lett mondták.Az árvácskák szeretete nálunk is megvan,szép a kerted az őszi színekben.Szeretném megkérdezni,hogy az "okt.színek" bejegyzésnél,a 9.képnél a fehér árvácskánál,az évelős virágot télen is kint hagyod? Az idén vettem én is olyat.Köszönöm ha megírod. Üdvözlöm a családot! szeretettel:Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit, a cserepes növényeimet mind fedett helyre teszem télen, kint maradnak, de vigyázni kell, hogy ne fagyjanak szét. Emellett ezek a növények mind kint maradhatnak edényben, vagy akár ágyásba ültetve is.
      Köszönöm a kedves szavakat, szeretettel látlak továbbra is nálunk! :)

      Törlés
  4. Olyan jól néznek ki ezek a golyók! ♥ Köszönöm a receptet!!!

    VálaszTörlés