2016. november 5., szombat

Almás süti / Apple Cake

Mi nem nagyon szeretjük a habos süteményeket, tortákat, persze van néhány kedvencünk, de legtöbbször kekszeket, vagy ilyen délutáni meleg ital mellé való sütiket, pitéket szoktam sütni. Amolyan angolos, teázós, takarózós hangulat vesz elő már ilyentájt.  Sötétedik, tovább hagyjuk égni a tüzet, és már be-belebben a karácsonyvárás hangulata az otthonunkba. A nappaliban is éppen két méter magasan állnak a karácsonyi dobozok, mert le kellett adnom egy fotót, és kerestem valamit a fényképezéshez....el kellene pakolni?... vagy mégsem...nálunk, ahogy mindig, már december elejétől állni fog a fa, és díszbe öltözik a lakás és a kert. 
De egyelőre még hoztam azért egy kis őszt is, gyapjú tökökkel, amiket egy régi kedvenc pulcsimból készítettem.
És egy kis tejfölös-mézes diós almást, amiben most cukor sincsen, de nem is hiányzik belőle. 
Ezt a mennyiséget ennek a Green Gate sütőkészletnek a kisebbik, 30x18 cm-es táljához igazítottam. 


Az alaphoz szükséges:
10 dkg keksz (cukormentes háztartási volt itthon) apróra törve, egy kávéskanálnyi  fahéjjal és 5 dkg olvasztott vajjal összekeverve.

A töltelékhez:
3 nagy  alma hámozva, vékonyra szeletelve (emeletenként 1-1 db)
5 dkg darált dió 
10 darab dió
2 ek folyékony virágméz

A tetejére:
15 dkg tejföl
1 ek. melegített virágméz

 Az áztatott morzsát a tál (lehet kerek pitetál is) aljára simítom. 
Egy almát hámozva, szeletelve lerakosgatok szépen elrendezve a morzsára, megszórom a darált dió és az apróra vágott dió felével. 
Meglocsolom egy evőkanál langyos mézzel.
Erre kerül második rétegként egy újabb alma, majd a diók másik fele, majd egy evőkanál méz ugyanúgy.
A tetejét a harmadik almából rakosgatott szép, egyenletes  réteggel zárom, erre terítek egy evőkanál meleg mézzel alaposan elkevert tejfölt.
180 fokos sütőben kb. 35-40 percig sül, igény szerint lehet hagyni megpirulni a tetejét.
Hűlés közben össze fog esni.






8 megjegyzés:

  1. Almás pitét sütöttem ma, ráadásul egy kisebb vödörnyi diót gyűjtöttünk össze. Legközelebb ezt a receptet is kipróbálom, ha lesz ki megpucolja a diót!; )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye-ugye, tudjuk, mi kell a hangulathoz! :)
      A pucolás meg....én mindig lelkesen kezdem, de a végére tényleg annyira unom. :))

      Törlés
  2. De kellemes képek! :) A tökök "Kifli és levendula" lírása szerint készültek? Nagyon jópofák.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, akkor hivatkoztam volna rá, nem tudom, melyikre gondolsz. Ez csak simán a pulcsi levágott ujjából van, és már nem idei termés, csak még a blogon nem szerepelt. :)))

      Törlés
    2. Igen, közben rájöttem, hogy mégsem ugyanaz a tök fazon. 1-2 hónapja tett fel egy jópofa, varrás nélküli tököt, amit ingujjból készített, első ránézésre azt hittem, ugyanaz. :)

      Törlés
    3. Ja, nem, bár most azt nem tudom visszakeresni, de amúgy tényleg nagyon jó ilyen "csőtököt" gyártani, mert viszonylag egyszerű. :)

      Törlés
  3. Köszönöm a receptet, ki fogom próbálni!
    Csodásak a képeid - ismét :) -, olyan melegséget sugároz... jó itt Nálad... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök is mindig nagyon, amikor jössz!
      Az almás ízleni fog, remélem! :)

      Törlés