2015. október 24., szombat

Egy kis almát? / Like some Apple?

Ez a hétvége amolyan almás hétvége lett nálunk. 
Varrtam néhány almát őszi dekoráció gyanánt, nagyon szeretem ezt az árvácskás anyagot, ideje volt, hogy sort kerítsek rá, mert az igazi virágok is most emelgetik a fejüket a kertben. Ideális  nekik ez a kellemes őszi idő, én pedig szeretem az árvácskák sokszínűségét nemcsak tavasszal, hanem ilyenkor ősszel is, de különböző évszakokban más-más árnyalatokat vásárolok belőlük. Fotózás után ezek a kis modellek már mentek is a prés alá. :)
Finom almás is sült, aminek az illata belengte az egész házat, még az előkertet is. Az német tejfölös almatortát már mutattam  ITT , most átalakítottam az eredeti receptet egy egyszerűbb, pitetálas, egészségesebb változatra, ami igazán finom lett. Élvezzétek a jó időt, kellemes őszi szünetet kívánok mindenkinek, akit érint. :)





  

A recept:
Az alaphoz szükséges:
 12 dkg keksz apróra törve, csipetnyi fahéjjal és 5 dkg olvasztott vajjal összekeverve.
A töltelékhez:
60-70 dkg alma hámozva, vékonyra szeletelve.
7 dkg rizsliszt, fél tk. fahéjjal keverve.
2 ek folyékony virágméz. Fél csésze mazsola.
A tetejére:
15 dkg tejföl
1 ek. melegített virágméz.
Egy kb. 25 cm-es pitetálak kivajazok. Az áztatott morzsát az aljára simítom. Egy réteg almaszeletet lerakosgatok szépen elrendezve, megszórom a lisztes keverék és a mazsola felével. Egy ek. mézet csorgatok rá, nagyjából egyenletesen elosztva.
Erre kerül  egy második réteg mindenből ugyanígy. Alma, liszt, mazsola, méz.
A tetejét egy harmadik emelet almás réteggel rakom ki, erre terítem a meleg mézzel alaposan elkevert tejfölt.
180 fokos sütőben kb 35-40 percig sül, igény szerint lehet hagyni megpirulni a tetejét.

  


  

18 megjegyzés:

  1. Elfogadok egy szeletet! Köszönöm! :D :D

    VálaszTörlés
  2. Igen, köszönöm, kérek! Nem lebecsülve az árvácskás anyagodat, mégis inkább a csíkosat választanám... :)
    Sajnos nálunk már nincs őszi szünet... :( De Nektek legyen nagyon szép! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))
      Az árvácskás szerintem is tömény lett volna magában, így jobb a helyzet.

      Törlés
  3. Hmm, de guszta itt minden!
    Képzeld, én is almás hétvégét terveztem, de aztán máshogy alakult. De bepótolom :)
    Élvezzétek az őszi szünetet, mi is azt tesszük majd :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokat számít, ha jó idő van.
      Én még ilyen-olyan alma lekvárt is tervezek, majd meglátjuk.
      Több helyen kellene lenni egyszerre...de hát ezt biztos ismered! :)

      Törlés
  4. Mindig aranyosságokon töröd a fejed...

    Szépek az almák; saját termés?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak a csíkos és a virágos saját termés. :)))
      A többi piacos. Nekünk nincs akkora kertünk, hogy rendes gyümölcsfák is elférjenek. A rendest úgy értem, hogy néhány "Ballerina" fánk azért van, ha keveset is, de ezek teremnem almát, körtét, cseresznyét.

      Törlés
  5. Édes almácskák! És holnap nálunk is tejfölös almatorta lesz. Most az "eredeti", mert imádjuk, de a szünetben sort kerítek a Te egészségesebb változatodra is.
    Imádom a képeid!!! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Opsz, neked már válaszoltam, hova lett?
      Naszóval, ha nem vagy olyan lusta, mint én, akkor az aljára kerülő kekszet is megsütheted előre valami glutén és cukormentes változatban! És akkor lehet habzsolni. :D

      Törlés
  6. Annyira cukik ezek az almák, hogy este 8-kor muszáj volt nekiesnem... És beindult a fantáziám: holnap készülnek a poháralátét változatok, meg a körték és tökök... A diós kekszedet is most próbáltam ki, némi vaníliás cukorral és mézesfűszerrel kiegészítve... Köszönöm a sok jó ötletet, jobb vagy mint a Praktika magazin!! Jó pihenést nektek is,
    Hajni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajniiiiii !!!
      :)))))))
      Most ezt el kell mondanom a férjemnek, hogy egy olvasóm mit gondol a Praktika magazinról! :)))))
      Megmondom őszintén, ennél boldogítóbbat aligha olvashatnék, hogy valakit sikerül inspirálni!
      Hiszen én is ismerem az érzést, meglátni valamit és odaülni alkotni, magamra szabni, tovább gondolni!
      Hajni, gyere máskor is, várlak! :))

      Törlés
    2. Névtelen4/11/15 21:26

      Ettől az almás témától alig tudtam szabadulni... A poháralátétek után elkészült az oviba a fejlesztőjáték-változat: 4 féle mintával összesen húsz darab: válogatjuk, sorozatokba rendezzük, számoljuk, és meg is főzhetjük...
      Köszönöm az ötletet még egyszer!
      Hajni

      Törlés
    3. Szuper vagy Hajni, ez nagyszerű!! Úgy örülök Neked! :))

      Törlés
  7. Annyira aranyosak ezek az almák! Egyszerűek, mutatósak! :)
    Itt tegnap volt zöld alma nap, ettük nyersen meg sütiben is. Próbáltam képeket csinálni, de Dani elkezdte megenni a dekorációt, Julcsi meg hozta-vitte őket, szóval nem lett a fotózásból semmi. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hihi, nálunk a babóka aludt, a nagyfiú meg legózott, mikor fényképeztem.
      Én is ezért szeretem az almákat, mert egyszerűek, mutatósak. Az anyaggal lehet izgalamasabbá tenni, akár különböző színű helyiségekbe is beilleszteni.

      Törlés
  8. Alma jöhet minden mennyiségben, igazán helyes díszek lettek, a süti pedig fantasztikusan néz ki. Nálunk is most egy fahéjas almás gyertya ég. Nálam ez a két illat elengedhetetlen az őszi napokon. Az árvácskát én is szeretem, egy-két díszkáposztával és színes tökkel kiegészítve. :) Kellemes szünetet kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én most kifogytam az illatgyertyákból, de utánajárok hamarosan.
      És a díszkáposztáknak is itt van már az ideje...most hogy mondom, kellene már nekem egy jó kis kertészetes bevásárlás...egyedül. :)))

      Törlés