2016. április 24., vasárnap

Kerttervezés / Garden Planning


Brrr, de hideg és erős szél volt ma. Félbehagytuk a kerti teendőket és ki sem dugtuk az orrunkat. 
Jólesett kicsit bent folytatni a tervezgetést,  most volt időm utánanézni néhány dolognak, és rendszerezni a kertészeti könyveimet. Mindegyikhez kötődöm, szeretem őket újra és újra elővenni. Némelyik igen régi, internet nélkül is nagyon sokat tanultam belőlük. De leginkább azért jó lapozgatni őket, mert mint egy napló, sorra idézik vissza az emlékeimben, hogyan bújtam őket az évek során, és hogyan alakultak az elképzeléseim, ahogy haladtunk előre. Miként építettük fel a kertünket és váltunk közben hobbikertészekké a segítségükkel. 



Először is a leges-legkedvesebb a szívemnek...Meg is fakult az évek során. A legelső kertészeti könyvem, a férjemtől. Legkedvesebb a közös élet kezdete miatt, a dézsákra, ládákra és egy budai függőfolyosóra korlátozott lehetőségeim miatt, az első virággondozással kapcsolatos sikerélmények miatt. És a beleírt szöveg miatt, amit minden fellapozáskor elolvasok, sőt, meg is simogatok az ujjaimmal. De az titok. <3


A legszebb könyvem...mert ott voltunk. Részben. Írország még ott van a listán, remélem eljutunk egyszer.


 Rózsák mindenütt...



Bécsből, Tónitól. :) 


Évfordulós ajándék volt...<3


Ismeritek a  tv-sorozatot? Sokat csüngtem rajta, a könyvek is hasonlóan igényesek! Tényleg alapművek.


Mindig megőriztem minden kisebb-nagyobb ajándékot , amit zeneiskolai tanárként kaptam. Néhány kedves tanítványommal a közös érdeklődés nem korlátozódott kizárólag a zenére, vagy a magánének órákra. Ezt a szép kis könyvet 2007-ben kaptam év végi ajándékként Janicsák Vecától. :)


Az ilyen kiadványok nagyobb kerteknél is hasznosak.


A téglás könyv nagyon inspiráló. Ha belelapozok, visszahozza azt a lázas, örömteli hangulatot, ahogy elkezdtük a munkát puszta füvön, mikor ideköltöztünk. A kertünkben található összes bontott téglás építményt a férjem készítette saját kezűleg. Szerencséje, hogy kicsi a kert és végesek a lehetőségek. :)


Belőlük is sokat tanultam az elején.



Könyvek Angliából, sosem felejtem el, mennyire megszenvedtem értük...fapadossal voltunk Londonban és épphogy elértük a gépet,  mikor kiderült, hogy a piacolt antik krikettütőt nem engedik fel a fedélzetre. Csak a labdát.  :)))
Ide-oda küldtek vele, hogy bekerülhessen az ütő soron kívül a csomagtérbe, a gép már csak ránk várt. 
A kézipoggyászunkban csak könyvek voltak, azzal futtattak bennünket, nagyon nehéz volt, azt hittem ott halok meg. :) De a könyveket nem hagytam! És az ütő is megvan. :)))



Egyik kedvencem...


Mindig nagyon fontosnak tartottam, hogy a kertnek legyen "magassága" is. 
Futónövények nélkül nem lenne az igazi, mindenképpen unalmasabbnak hatna az összkép.


 Folyik tehát tovább a kerttervezés nagyban és kicsiben is. Tavaly már említettem, hogy az Oázis kertészetben szereztem be ezekből a bájos kis bútorokból egy kezdő készletet. Idén újabb kiegészítők érkeztek, már itthon is vannak, jaj nekem...:) A kislányom most már érti, hogy nem szabad széthordani és elszórni őket, úgyhogy nemsokára nekikezdhetek egy valódi minikertnek, amit beültetek és csinosan elhelyezem őket.




A tavaszt ma elvitte a szél, de épp itt az ideje néhány nyári terv megvalósításának.
Szép időben irány az udvar, de addig is a kis fehér bútorokból is készül valami egészen más, ők nem apró növények közé kerülnek majd...



19 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis bejegyzés. :) Imádom a mini kert elemeit, már nagyon várom, hogy milyen kiskertnek lesznek a kiegészítői.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már csak a megfelelő edény kiválasztása van hátra. Mert ami jó lenne, azt még két másik dologra szeretném használni. :)) Még a végén piacra kell mennem. :))

      Törlés
  2. Mennyi könyv! Az apósom volt városunk főkertésze az elmúlt 38 évben, na neki van ilyen sok kertes könyve. Oké, kicsit több. :)
    Azokat a fehér kis mini bútorokat még babaházba is el tudnám képzelni. Csudába, hogy itt nincs Oázis kertészet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vegyek neked? Elküldöm szívesen. Csak le kéne őket fotóznom, mert fehérből nem pont azok vannak, amik a sötétből. Látlak, ahogy varrod a minike ülőpárnákat! :))
      Írj, ha csináljuk, mert ki tudja, meddig kaphatók, én is két hete vettem legalább.

      Törlés
    2. Jaj, de kedves vagy! Agyalok rajta, aztán megírom, ha kitaláltam, mit akarok. Babaszoba vagy babaház már tervben van, csak még nem tisztult le teljesen, hogy miből és mekkorát. :) Köszönöm, ígérem, írok, ha kitaláltam. :)

      Törlés
    3. Most nézem, hogy van Szegeden is Oázis kertészet és megyünk két hét múlva. Szóval köszönöm, kedves vagy, de nem ugráltatlak miatta, betérünk Szegeden. :)

      Törlés
    4. Rendben, azért csak szólj, ha máskor segíthetek!

      Törlés
  3. De jó kis bejegyzés, sok élménnyel, fényképpel!

    A "minike ülőpárnák" előttem is megjelentek, ahogy te varrod őket! :)

    VálaszTörlés
  4. Micsoda klassz gyűjtés!!A kis kerti bútorok nekem is nagyon izgatják a fantáziámat. Kis tündérkert egy szép cserépben már az én fejemben is létezik, de az visszatart egyenlőre, hogy ha a növénykék elkezdenek nőni, akkor az egész a formáját veszti. Vagy eleve nagyobb konténerben kell gondolkodni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is inkább pozsgásokra, vagy kisebb sziklakerti növényekre gondoltam. Fűszerekre. De inkább az érdekel, milyen apróságokkal lehet kiegészíteni, kis ösvények építése, stb. Tényleg nem kell sok növény. Bonsai is jó lenne, de ahhoz nincs türelmem. :)

      Törlés
  5. Mennyi klassz könyv! Beiratkozhatom a könyvtáradba? :D Váltok olvasójegyet is ;) Kíváncsi vagyok a minikertedre, biztos nagy durranás lesz, ennyi szép kiegészítővel biztosan! A tündérkertemet idén nekem is újra kell álmodnom, sajnos a költözést nagyon megsínylette, mivel később került csak el. Gyors mentőakcióban a növények egy részét kivettem és kiültettem a kertbe (szerencsére helyrejöttek) a kövirózsa család még benne van az edényben,de még gondolkodom a folytatáson. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont azon gondolkodtam, hogy akármilyen ügyesen próbálja az ember beültetni, biztos, hogy évente fel kell újítani. Költözés után pláne. :))) Jöhetsz olvasni, de úgyis csacsogni fogunk! Meg enni gondolom. :D

      Törlés
  6. Ó pont ilyen kis bútor szettet vettem én is, megláttam és teljesen beleszerettem :)) A kőrózsa, pozsgások, meg mini fűfélék talán nem növik hamar túl a bútorokat... Kíváncsi vagyok milyen kertet alkotsz belőle! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye milyen helyesek? Én is szívesen nekilátnék már. Remélem, nyár végére kész lesz. :))

      Törlés
  7. Névtelen29/4/16 10:58

    Jysk párnák! :)

    Ágytakarót vettem, mert akciós volt, de ezeket a párnákat sem fogom sokáig mellőzni, annyira jó a mintájuk!

    Bíztam benne, hogy engem elkerül a mini kert láz...de ennyi szépet látva....hjjaajjj de elcsábultam. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De vigyázz, mert sokszor elfogynak ezek a szezonális dolgok, én pl. már nem láttam ágytakarót ilyenből. És összesen öt párna volt a boltban.
      Mini kert láz van? Juhúúú, akkor csinálom! :DDD

      Törlés
  8. Én is jöhetek könyvtárba Hozzád? Persze akár csacsogni is, vagy csak áhitattal hallgatni, amiket mesélsz. Jaj, nekem ez most annyira jól esne... No mindegy, ma is rossz az idő, úgyhogy mi is elővettünk pár könyvet, újságot, és tervezünk tovább. Pedig a tegnap elészült két ágyást akartam ma beültetni. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben a változékony időben nem lehet semmivel terv szerint haladni.
      Naná, hogy jöhetsz!!! :))

      Törlés