2018. március 18., vasárnap

Tonhalas penne / Tuna Penne



Néhány napja a gyerekek kérésére az egyik kedvencüket készítettem ebédre. 
Az ilyen gyors, olaszos ételekhez mindig van itthon hozzávaló, bármikor össze tudom dobni pillanatok alatt.  Ez a kerek változat kicsit időigényesebb, hiszen talpra állítva ki kell rakosgatni egy tortaformában a tésztákat, de annyira gusztusos így, hogy szívesen elszöszmötölök vele a kedvükért. 

Természetesen a sima, egymásra halmozott változat is finom, kifőzött tészta, rá a szósz, megszórva sajttal. A sima változatnál  szószba kerül bele a pirított, felcsíkozott bacon. A tortaformás változatnál az egész baconszeletekkel öleljük körbe a tésztát.
Talán kicsit szokatlannak tűnik, de nálam nagyon jól összefér a hal és a bacon.

Íme az én változatom: 
Egy fél zacskó pennét megfőzök, de fontos, hogy csak félig főzzük, ne puhuljon meg teljesen!
Egy 20 cm átmérőjű szilikon tortaformát kivajazok, és az oldalfalát kirakom egész bacon szeletekkel.
A forró sütőben a szeletek majd kicsit összesülnek, de szépen körülfonják így is a tésztát.

A mártáshoz egy kis fej hagyma felét és egy fokhagymagerezdet apróra vágok, megpirítom.
Erre kerül  az aprított (konzerv) tonhal, 2 tk sűrített paradicsom, citromlé ízlés szerint, fél tk pizza fűszerkeverék, és 1-2 dl víz. Finomítsuk pl. egy kis saroknyi marhahúsleves kockával, vagy amit ízesítésre használunk. Végén, ha összerottyant, fűszeres sajtkrémmel ízesítem, de ügyeljünk arra, hogy nem legyen túl sűrű, akkor jó, ha kissé befolyik majd a tészták közé a mártásunk.

A tortaforma egyik végét kissé megemelem, aláteszek egy tányért, így alulról kezdve könnyebb beleállítgatni a leszűrt tésztát, hogy ne dőljenek el. Egyenes aljú tésztával könnyebb, de most csak penne volt itthon. :)
Ha a helyén sorakozik az összes tészta, rákanalazom a mártást a  tetejére úgy, hogy mindenhová jusson. Megszórom reszelt sajttal, és előmelegített 180-200 fokos sütőben addig sütöm, míg a sajt megpirul.
A szilikonformából könnyen ki fog jönni. Borítsunk egy kisebb tányért a sajtkéreg tetejére , készítsünk a pultra egy nagyobb tányért, és gyors mozdulatokkal borítsuk ki az egészet először a kistányérra, majd borítsuk a tésztánk aljára a nagytányért, gyorsan fordítsuk meg és így már a talpára állíthatjuk az egészet. :)

Ui. :) Én azért használok ilyen kis fém tetős üveges sűrített paradicsomot a főzéshez, mert ezeket az apró üvegeket kiválóan fel tudom használni a befőzésnél.
Lekvárfőzésnél a pici maradékokat ezekbe az üvegekbe teszem. 
Ilyen kicsi mennyiséget elvihetünk magunkkal akár nyaralni is, vagy a kislányom elajándékozhatja a barátnőknek, illetve fel tudja használni az ő baba-kamrájában is. 

Hú, de sokat írtam.
De nagyon finom!
:))






8 megjegyzés:

  1. Névtelen18/3/18 16:47

    Kedves Modeszta!Köszönjük a receptet,nagyon jól néz ki a képeken,és biztos finom.Jó ötlet jövőhétre!Minden ami benne van szeretjük.Sokszor van nálunk is tészta,minden formában jöhet.Szeretem a gyorsan elkészíthető ebédet-vacsorát,főleg munka után.Nem baj a hosszú írás,szívesen olvassuk!Szép hetet!Üdv:Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bevallom, imádok főzni, és a konyhában tevékenykedni, ahol bonyolultabb ételeket is szívesen készítek....DE!....annyi minden van, és sokszor sajnálom a konyhában eltöltött időt. Ezért szeretem a gyors, könnyű ételeket. :)

      Törlés
  2. Ó, de régen volt sárga szín a blogodon! :)
    Na, nem semmi a türelmed, hogy így beállítottad a tésztákat. Köszönöm a receptet, jól jön az újdonság. Gyanítom, hogy nálam az ömlesztett változat lesz. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hihi, Adri a sasszem! :)))Ez tényleg nem egy sárga ház, de azért sárgát, narancssárgát eszünk, ha úgy alakul. :))
      Ha már ömlesztesz, gnocchival talán még finomabb!! Mehet rögtön két adag!

      Törlés
  3. Hü de guszta, biztos nagyon finom is. Tetszik ez a virágos blúz!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a fajta tésztaétel, ami pillanatok alatt elfogy. :))
      Ó, a blúz már nagyon régi, szeretem én is.

      Törlés
  4. oh ezt ki kell próbálnom ... nagyon guszta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó étvágyat hozzá, remélem, ízleni fog nektek is. :)

      Törlés