2017. április 25., kedd

Készül az új konyha / Building a new KitchenIgazán nem szeretnélek benneteket terhelni a lakásátalakításunk képeivel, és ehhez kapcsolódó rőfös bejegyzésekkel.
A konyhába most mégis bekukucskálhatunk, ha van kedvetek. 
Kétség kívül a konyha átalakítása a szívem csücske, és nagyon hálás vagyok a férjemnek, hogy ilyen lelkesedéssel dolgozik rajta kevéske szabadidejében. Egyelőre nincs folyóvizünk sem, rezsón főzök, és örülök, ha nem kerül csavar a levesbe. :)

Mielőtt a férjem elkezdheti beépíteni az új szekrényeket, az elsődleges feladat a falburkolat megoldása. 
Ehhez konkrét elképzeléseink voltak. 
Nekem, hogy nagyon rég nézem már ezt a csempét, nem szeretném tovább. És nem szeretném lefesteni. Olvastam a csempefestésről jónak tűnő megoldásokat, de egyik sem olyan régi tapasztalat még, hogy meggyőző legyen számomra hosszú távon. Tudtam, hogy nem szeretném leveretni , és újracsempézni. 
Hogy jó lenne, ha ráburkolnánk valahogy, egy klassz fali panellel, vagy lambériával. Egyértelmű lett, hogy ezt nagyobb felületen kell megoldani , mint amekkorán eddig a csempe volt, mert az új tervek miatt plafonig egységes burkolatra van szükség.
Papának csak egy elképzelése volt, hogy nem akar mestert látni a házban. :)
Tehát ő csinál mindent. Egy állandó és lelkes segítsége van, aki félreértés ne essék, nem Albert, hanem Alíz.
Saját célszerszámmal, ami ugyanolyan, mint a Papáé. :)

És akkor a megoldás. A csempével egyező vastagságú OSB lapokat erősítettünk a falakra a csempe fölött, alatta elég volt keskeny léceket felfúrni. Meg lehet az egészet lécezéssel is oldani, de mi ezt választottuk. Erre lesz felerősítve a fehér lambéria. 
Ez a lambéria már túl van a főpróbán, kb. 3 hónapra beburkoltunk egy részt a falon a főzőlap mögött, és mindent bír, meleget, párát. Én elég tisztán főzök, nem pancsolok forró olajjal sem, szóval jó lesz, kiállta a próbát. Ez nem fa lambéria és eredetileg is azt írja, hogy nedves helyiségbe is alkalmas. 

Ha körbeér mindenhol, akkor a szükséges helyekre majd felkerülnek a hozzá tartozó takaró szegők, és jöhetnek a bútorok.

Ezt a megoldást tudom ajánlani, ha változtatni szeretne az ember, vagy olyan helyzetekben is, mikor egy-az egyben kellene leburkolni a meglévő csempét, mert már nem szép, vagy lejárt az ideje.

Tiszta, gyors munkával lehet tetszetős eredményt elérni, és a m2 ára jelentősen kevesebb, mint leverni a csempét, elszállíttatni, új csempéhez előkészíteni a falat, a csempe árát kifizetni, fugástul, ragasztóstul, munkadíjastul. 

Én  már most imádom! Ígérem, ez volt a leghosszabb bejegyzésem a témában, de úgy gondoltam, talán más is hasznát veszi egyszer! 

A végeredményt természetesen meg fogom mutatni. 
Hajrá Papa, hajrá Lizi. :) 


12 megjegyzés:

 1. Így nem lesz kisebb az egész helyiség? :)
  Meg az a vicc jutott eszembe, mikor fürdik Pistike, és ahogy vakarja le a koszt, találja meg a tavalyi trikót. Ha egyszer eladjátok lesz meglepi az új tulajnak. :) Csak ügyesen így tovább!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az lesz benne az egyik legjobb dolog, hogy a sötét bútorok után sokkal világosabb lesz az összkép. Ami nem árt, mert ez egy északi konyha.
   Nem tervezzük eladni. :))

   Törlés
 2. Biztosan nagyon szép lesz és nagyon büszke lehetsz a Párodra! :) Nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre! Még az angol nyelvű beszámolót hiányoltam! :)))))))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó, ő mindig ilyen volt, ez hihetetlenül jó dolog! Mindenre nagyon büszke vagyok, amit ő csinált az otthonunkban és a kertünkban. Ilyen dolog pedig van bőven! :))

   Törlés
 3. Ó, nem kell minket kímélni, jöjjenek csak a beszámolók! :)
  Péter nagyon ügyes, tényleg nagy kincs egy ilyen férj!
  És ez a lambéria nagyon jó ötlet! Néztem már pár konyhás képet, hogy most elég felkapott lett. Ej, de el tudnám képzelni az emeleti fürdőben, szépen rá arra az ocsmány csempére, ami jelenleg van! A volt tulaj nem olyan régen csináltatta, így luxus lenne leveretni csak azért meg bűnronda. De álmodozni lehet, nem? :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Álmodozás nélkül mit érne az élet? :))

   Törlés
 4. Csatlakozom. Jöhet bőven az információ. Pontosan mi a neve a lambériának? Hol lehet kapni, mennyibe kerül. Sokakat érdekel, aki nem akar csempét festeni, leverni, koszolni vele. Arról nem is szólva, hogy a szakik már inkább nyugaton dolgoznak. Az interneten sokan keresnek erre választ, én is, de ez az ötlet magasan veri a többit. Gratulálok! Nagyon szeretem a blogodat, szinte naponta ránézek, szimpatikus az életszemléletetek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen Márta! Szívesen látlak egy ki snézelődésre nálunk bármikor! Örülök, ha mások is jónak találják a dolgot, ezért is gondoltam, hogy megmutatom. :) A Bauhausban lehet kapni.
   3500 Ft egy m2
   Itt meg tudod nézni, a műszaki infóknál robbantott ábrát is találsz, miből is van pontosan.

   https://www.logoclic.info/hu/mennyezet-panelek-fali-panelek-variation
   A miénk az Uni Weiß panel.

   Törlés
 5. Én nagyon szeretem a fehér színt! Valahogy tisztaságot, egyszerűséget sugároz és az északi fekvéshez valóban fényt is ad :o)
  Kitartást a sok munkához!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük Timi, megy a fűrész rendületlenül. :)))

   Törlés
 6. Névtelen30/4/17 16:50

  Kedves Modeszta !Örülök a hosszú beszámolónak,mert megint egy jó ötletet kaptunk.Vannak nálunk akik a társasházuk erkélyét,(a csúnya üvegezést)ilyen lambériás burkolással oldják meg.Nagyon jól mutatnak.Kíváncsian várom, milyen színű lesz hozzá a szekrény.Jó munkát a kis csapatnak!Üdv:Judit

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük Judit!
   Fehér lesz a konyhabútor, nem hófehér, de nagyon vágytam világos konyhára. :)

   Törlés