2018. július 28., szombat

A kicsi kamra / The Little Pantry


Már tervezem egy ideje, hogy a konyhája mellé egy saját kamrácskát is készítek a kislányomnak. Az idei szülinap ideális alkalom volt arra, hogy legyen az ajándékok között egy "igazi" spájz, ami innentől csakis Lizié lesz. Mindig is érdekelte a kamránk, szereti nézegetni, igazgatni a tartalmát. A nyári szezonban pedig gyakran figyeli a konyhában, ahogy a lekvárokat, szörpöket készítem, fűszereket szárítok, hogy aztán újra szépen megteljenek a polcok csinos rendben. A kiürülő tésztás és száraz tartalmú üvegeket is mindig együtt töltjük fel a család számára a boltból, így ilyesmi is készült kicsiben. A kamrácska egy fűszerpolcból alakult és kezdetnek található rajta az üvegekben betűtészta, szív alakú tészta, spagetti és barna tészta, rizs, levesgyöngy. Liszt és cukor, levendula a kertünkből és igazi lekvár is. Került a polcra teásdoboz, a falára egy kép, fa spulnira madzag. És itt tartjuk a babák szívószálait. :) Varrtam egy kicsi konyharuhát és a mini pirospaprikát is mi termesztettük. A régi gyógynövényes dobozkát apró fűszeres tasakokkal töltöttem meg. 
Szép kiegészítője lett a kis konyhának, és sikerült örömet szerezni vele.













2018. július 21., szombat

Nyári ebéd / Summer Lunch



A szünetben vannak napok, amikor csak könnyű, de legalábbis egyszerű ebédet készítek a családnak. A cél a gyorsaság, hogy ne a konyhában teljen el a nap, hiszen annyi minden más klassz elfoglaltság van, amire ilyenkor érdemes időt, figyelmet szánni. 
A mi túróval töltött zsemlénk talán picit rendhagyó a hagyományosan elterjedt recepthez képest, de csak annyiban, hogy nem mindig teszek bele mazsolát, mert nem mindenki szereti így. Megbolondítom viszont a citromhéj mellett egy kis citromfűvel. A zsemle levágott kalapját is beledolgozom a töltelékbe, hadd piruljon a túró teteje. Gyümölccsel és édes tejföllel meglocsolva kerül az asztalra. 



2018. július 17., kedd

Az új építmény / The new Structure



Ez az építmény már régóta motoszkált a fejünkben, nem csak az én álmom volt, Papa is lelkesen látott neki. Saját terv alapján, bontott ajtókból készül.  Az első, látványos lépés már megvan, állnak a falak. Meghatározó eleme lesz az előkertnek és már most imádjuk mindannyian. Most úgyis annak van itt az ideje, hogy ezzel tudunk teljes egészében foglalkozni, mert a kavicsösvények felújítása és az ágyások beültetése ráér. A növényeké már úgyis csak jövő tavasztól lesz a főszerep. :) 




2018. július 16., hétfő

Golden Harmony




Reggeli kávézások mellé, hétvégi pihenéshez, vagy akár strandra vivősnek is szeretettel ajánlom a Golden Harmony magazin legújabb számát. 
Alig vártam, hogy kézbe vegyem, a nyár számomra is a nyugodtabb olvasgatás, hátradőlés, újságozás időszaka. 
Mondhatnám, hogy jó elfoglaltság csendes csajos percekhez, de az új lapszám ismét olyan sokszínű lett, hogy az egész családnak tartalmaz érdekességeket.
Találtok benne egy írást a megújult konyhámról, egy kis kamrázós rendszerezésről is. 
Lapozgassunk, nyár van. :)
  



A nyár sárgája / Summer Yellow



Kint voltunk egy kicsit a faluvégen napraforgóban szaladgálni és kukoricásban bujkálni. 
Utóbbit félelmetes szintre fejlesztették a gyerekeink. :)
 A határból ez a pár szál virág hozott gyönyörű nyári ragyogást az előkertbe. 





2018. július 12., csütörtök

Rózsák / Roses



Nyár folyamán szárításhoz is rendszeresen szoktam szedni rózsákat.
Szükségem lesz rájuk az őszi-téli dekorációkhoz.
Az előkerti ültetőasztalon kötözgetem őket, de a hátsó terasz szélvédett sarkában akasztom fel, ahol nem éri a napsütés. Kellemes esti levezető foglalatosság. :)










2018. július 10., kedd

A kis ruhaszárító / The little clothes dryer



Mutatom is a kis ruhaszárítót közelebbről.  Az alapja egy régi ikeás szennyestartó váza, amire eredetileg egy lenvászon zsákot lehetett feszíteni. Már nem használtuk, de a fa szerkezetet megtartottam és lefestettem. Volt egy csomag Green Gate fa csipeszem édes mintákkal, amik így végre méltó helyre kerültek a kislányom kezei között. 
Csipesztartó zsákot is készítettem az egyszerűbb tárolásért és persze, hogy csinosabb legyen az egész. Kihímeztem a mintát és egy szép vastag halvány lila gyapjúfilc alapra varrtam, a jobb tartás kedvéért. 
Néha a babák ruhái kerülnek rá, de az igazi mosáshoz is használjuk,  olyankor a nagy kerti szárító mellett nyitja ki Alíz az övét és a kisebb vizes ruhákat már ő teregeti ki. :)






2018. július 7., szombat

Az ötödik születésnap - A család / The 5th Birthday - The Family


Sűrű volt az előző hét is. A kicsi lányunk zsúrja csak az első felvonás volt a köszöntésében. Maga a  születésnap múlt hétvégére esett, amikor szűk családi körben is megünnepeltük és megajándékoztuk itthon. Ismét saját magam készítettem neki az ajándékok nagyobb részét, és a boldogságát látva elmondhatom, hogy minden öltés megérte! 
Szeretettel köszöntünk mindenkit a "háztartási alapismeretek ötéveseknek" témájú születésnapi uzsonnán. :)

Az asztalt a gömbkőrisek alá terítettem. Aki régóta követi az oldalt, talán emlékszik, hogy itt állt évekig az évfordulós padunk, amit a találkozásunk emlékére állítottunk és feliratoztunk Papával. Időközben azonban olyan hatalmas természetesen napernyőket növesztettek a kőriseink, hogy egy árnyékos pihenőhely alakult ki a lombok alatt. Ezért úgy döntöttünk, hogy a padot elvisszük a  megújuló előkertbe ide pedig kialakítottuk ezt a kicsi étkezősarkot. Nagyon szeretni fogjuk így.

Ezzel a szülinapi tortázással fel is avattuk az új asztalt, erre az alkalomra készült tehát a varrógép. Alíz megkapta élete első igazi kis varrógépét és egy új kertészkészletet is. Az asztal mellett a járdán álló teregető is ajándék, és készítettem még egy saját kis kamrapolcot, ezeket megmutatom még külön. 
Imádat, amikor a köténykéiben fontoskodva háziasszonyt játszik. 
Amikor éppen nem futkározik, mint a szélvész. :) 
Főz, fut, varr, fut, kapál, fut, tereget, fut, babát fésül, fut... 
Lehet, hogy nekem is így kéne :)))