Oldalak

2018. december 31., hétfő

Szilveszter este / New Year's Eve


Amíg a gyerekek egy kicsit óriás csillagszóróztak kint a sötétben, én bekukucskáltam az ablakon. :)
Azóta feldobtunk pár lampiont odabent, egész este szétfilmezzük magunkat és mindenféle szörnyűséget rágcsálunk. :) A gyerekpezsgő valami rettenet, legalább fenn tudnak tőle maradni éjfélig. :) De mi így szeretjük, így nyugiban, négyesben, szükség esetén kicsit táncikálunk, sokat hülyülünk, pizsamában nézzük az ablakból a falusi tűzijátékversenyt. És mint szilveszter este általában, mind a karácsonyfa alatt alszunk. Legyen olyan szép az estétek, amilyennek szeretnétek, jó mulatást!


2018. december 28., péntek

Citromos-mandulás keksz / Lemon-Almond Cookies



Levezetésnek egy kis citromos mandulás kekszet? :)

Először is a kekszek mellett a másik főszereplő a fotókon a két csillag, amit a gyerekek a saját kezükkel hímeztek karácsonyra. Hímzőkeretbe feszítve, illanó filctollal előrajzolva dolgoztak, majd a kész hímzést kitömtük és géppel összevarrtam. Örökké kedves emlék lesz a kezük munkája :)

Ez a finom, üde kis keksz nagyon jól illik mindenféle teához és én a délutáni kávéhoz is nagyon szeretem. Az az igazság, hogy nálunk karácsonykor sem megy a pukkadásig való túlzott habzsolás, tulajdonképpen nem eszünk többet, mint máskor. Annyival ünnepibb a menü, hogy azért több sütit sütünk, mint a hétköznapokon.  Igazán nem nagy dolog odafigyelni, hogy ne vigyük túlzásba az édességeket sem, a gyerekek sem azt látják, hogy az ünnep csak az evésről szól, ebbe nőttek bele. Természetesen folyamatosan tálalom a megszokott hagyományos karácsonyi finomságainkat, de nálunk pl. nincs egyszerre ötféle sütemény, inkább odafigyelek a változatosságra és, hogy az ünnepek alatt mindig süljön azért egy következő adag , ha már kiürült a sütis doboz. 

Citromos-mandulás keksz

22 dkg liszt
egy csipetnyi sütőpor és só
20 dkg cukor
20 dkg darált mandula
1 citrom reszelt héja
2 ek citromlé
2 kicsi tojás
150 gr puha vaj
pár dkg citronát (kandírozott citromkockák) vagy szeletelt mandula  a kekszek közepére

Összekeverem a száraz hozzávalókat, majd mehet bele a a citromhéj, citromlé, tojás és a vaj.
Összegyúrom, majd a kissé ragacsos masszánkból diónyi kis gömböket formálok, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom.
Tenyérrel kissé szétlapítom a gömböket, és a tetejükre pár kocka citronátot  nyomkodok. De citronát helyett használhatunk szeletelt mandulát is a díszítéshez.
180 fokra előmelegített sütőben 10-13 percig sütöm, figyelve, mert nem kell megbarnulnia.








2018. december 27., csütörtök

Karácsonyi konyha / Christmas Kitchen



Az otthon lelke, az ünnep központi helye, a téli szünet fellegvára.
A konyha. :) 




















2018. december 26., szerda

A madáretető / Bird Feeder



Van néhány olyan dolog, ami sosem hiányozhat a karácsonyunkból. Ilyen pl., hogy az ajándékok között mindig vannak olyan meglepetések, amiket a saját kezünkkel készítünk. Egy mindenkinek, vagy mindenki mindenkinek, mikor hogy kedv, ötlet és indíttatás szerint. 
Idén egy madáretetőt kaptam a férjemtől, amit maga készített fenyő polc elemekből. 
Én a feltöltős madáretetőket szeretem, amiben szárazon marad a több napra elegendő eleség. A régi már kicsit viseletes és nem is olyan praktikus a kéményen át töltögetni. Ebbe kényelmesen belezuttyan 3 liter napraforgómag, de akár 5 liter is elfér benne, tehát ez egy jó nagy házikó. A teteje megemelhető, és minden oldala kapott valamilyen dekorációt. 
Nem is kaphattam volna kedvesebbet, szebbet! 
Egész télen szemmel tarthatjuk majd a kertre néző ablakokból. :)










2018. december 25., kedd

A idei karácsonyi asztal / This year's Christmas table



Ahogy mi szeretjük, idén is más, mint az előző években. Az étkészlet nagymamai örökség, és ilyen ritka, ünnepi alkalmakra tartogatom. Az egyszerűsége remekül kiegészítette azt a természetes hangulatot, amit az idei karácsonyhoz terveztem. A tobozdíszek elkészítése közös családi munka volt, sokat el is ajándékoztunk belőle az ünnepek előtt, és jó párat magunknak is félretettem. Szenteste az asztalt díszítette az ágas-bogas papír angyalkás csokor is. 
A hóembereket még pár éve varrtam, az idei terítékhez viszont ugyanebből az anyagból készült a kis asztali futó és a szalvéták, így a hóembereknek is itt volt a helye. Nálunk 24-én este elengedhetetlen a citromos halleves mellett a töltött káposzta egy másik főétellel, ami mindig változó, most mézes-mustáros sertéssültet készítettem sárgaborsós burgonyapürével. És örök kedvenc a skót karácsonyi süti, a Dundee Cake, aminek az íze már az összes együtt töltött karácsonyunk emlékét visszahozza évről-évre.