2018. december 21., péntek

Mézeskalácsos linzer / Gingerbread Cookies



Írom is a mézeskalácsos linzer receptjét, ahogy ígértem.
Amikor a kertlátogatáson kínáltam vele a vendégeket, akkor tradicionális, kesernyés angol narancslekvárral töltöttem, úgy is nagyon finom! 
Ma saját készítésű marcipános szilvalekvár került bele, így is isteni lett!
Ne érezzük másodlagosnak a töltelék szerepét, persze épp kéznél lévő maradék lekvárral is tölthető, de valamilyen  különleges ízű lekvárral egészen egyedi vagy éppen ünnepi ízhatást érhetünk el.
A tészta csak egy nagyon kicsit nő meg sütés közben, így a közepét nyugodtan szaggathatjuk valamilyen formalyukasztóval. Ebből a mennyiségből. kb. 70 db linzerünk lesz, összeragasztva tehát 35 db.

30 dkg liszt
fél csomag sütőpor
13 dkg porcukor
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
17 dkg kissé puha margarin
2 tojás sárgája
fél citrom reszelt héja (el is hagyható)
csipet só
szükség esetén 1-2 kk víz
porcukor a szóráshoz

Egy nagy tálban elkeverem a száraz hozzávalókat, majd hozzáadom a citromhéjat, tojás sárgáját, margarint. Kézzel összedolgozom egészen addig, míg szépen összeáll a tészta egy gömbbé. Ha esetleg száraznak érzem,  kevéske vizet adok hozzá.
Néhány órára hűtőbe teszem.
A tésztát kb. 5 mm vastagra nyújtom, és kiszaggatom.
175 fokon 10 percig sütöm, vigyázva, ne kezdjen el barnulni.
Ha kihűlt, összeragasztgatom a lekvárral, és kicsit békén hagyom őket, hadd pihenjenek.
A tetejét porcukorral szórom.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése