2018. január 20., szombat

Kürtős kalács / Chimney Cake



Van nekem ez a jó kis készletem, amivel sütőben lehet kürtős kalácsot sütni.
Amolyan sütőben sült "majdnem pont olyan"  állagú kalácsot, mert a sokat próbált háziasszonyok talán egyetértenek abban, hogy sütőben soha az életben nem fogunk olyan kürtőst sütni, mint szabad tűzön. De abban is egyetérthetünk, hogy ugyanúgy elfogy egy pillanat alatt mind egy szálig. Nem beszélve az illatról, ami belengi a házat. 
Télen gyakrabban elővesszük a készletet, ma diós, fahéjas, fahéjas-diós és kakaós készült. 
Többféle recepttel találkoztam már, de ha van jól bevált kalács receptetek, az kiválóan megfelel.
 Jó hosszúra sodorjuk, feltekerjük a hengerre, mindkét végén kicsit behajtjuk a tésztát. Ha a helyén van a kígyó, még a hengerrel együtt is megsöndörgetjük egy kicsit a deszkán, így szépen kisimul, eloszlik a tészta hengeren. 
Én előmelegített 180 fokon kb. 15 percig sütöm, ha úgy látom, közben megforgatom, hogy egyenletesen süljön, de nem kell nagyon megbarnulnia. 
Melegen könnyen lecsúszik a hengerről. sütés előtt és utána is megkenem vajjal, és meghempergetem  ebben-abban a család kérése szerint.









4 megjegyzés:

  1. A Fb-on már megcsodáltam a kürtös kalácsodat, de még egyszer meg kellet néznem itt is, mert olyan guszták!!! Igazi konyhatündér vagy :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága vagy, köszönöm...de tudod csak, hogy hordhassam a kötényeimet. :)))))

      Törlés
  2. Névtelen21/1/18 20:23

    Kedves Modeszta!Nagyon helyes kis kalácsok.Ez remek ötlet,hogy így is lehet készíteni.Pár nappal ezelőtt,láttam egy műsort ahol már sós változatban is készítették.A végén reszelt sajtban forgatták meg.Biztos finom az is.Nálunk ma kakaós kalács készült.Fele tésztába kell belegyúrni a kikevert kakaóport,és rásodorni a fehérre,majd feltekerni.Ha szeleteljük akkor látni a jó kis tarkaságot.Fincsi.Vásárokon mindig veszünk mi is kürtöst,szeretjük.Van egy színes kalácsom,az íze és az illata olyan,ezért mi kürtöskalácsnak hívjuk.Ez egy édesebb,mint a többi változat.Szép hetet,üdvözlök mindenkit!Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, jó egy kis változatosság. Nálunk egyébként a férjem a kalácsevő inkább, mint a gyerekek. :))

      Törlés