2017. szeptember 16., szombat

A falvédő / The Wall Cover



Végre találtam egy olyat, amit szerettem volna...
Régi, kézzel hímzett, nagy méretű falvédőt.
Biztos vagyok benne, hogy mi, akik itt vagyunk az oldalon, szinte mind emlékszünk legalább egy ilyenre anyáink, nagymamáink, és a dédimamák konyhájából. 
Az én nagymamámnál a gázpalackos kis tűzhegy fülé volt kiakasztva, a hengerrel festett falra.
Sajnos az övé elveszett, de most nekem is lesz már egy hasonló, hogy emlékeztessen arra a hagulatra, amit Tőle hoztam magammal. 
Kimosva várja, hogy simára vasaljam és mehet is majd a helyére. A kerti konyhámat fogja díszíteni.

Nektek megvan még? Emlékeztek még a szövegére? Az élet adta helyzetekre utaló rövid mondatok, szomorúak, vidámak, vagy álmodozók. Fiatal lányok hosszú órákkal töltött munkája. 
Aki férjhez ment, annak nagy valószínűséggel volt ilyen a ládájában. :)





6 megjegyzés:

  1. De jóóó! :) Igen, emlékszem, nagyanyámnak is volt és volt a gázpalackján valami förtelmes palackszoknya! :)))) ...és a felnyitható hokedli a cipőtisztító készlettel és a míves, támlás konyhapad és a stelázsi, na meg persze a láda, amin annyit üldögéltem... Ahhh és ohhh! Micsoda boldog idők!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őrizgesd őket az emlékezetedben, olyan jó dolgok ezek! :) <3

      Törlés
  2. De szééép! Nagyon jó állapotban van!
    Pár éve nézegettem hozzá mintákat, hogy majd hímezek egy kisebbet, de nem lett belőle semmi. Anyai nagyszüleim szőlőhegyén a présházban volt vagy 5, soha nem felejtem el, de ki tudja, hol vannak azok már! :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne is mondd, így felnőtt fejjel már úgy bánom én is, hogy annyi minden elveszett....

      Törlés
  3. Névtelen18/9/17 17:33

    Kedves Modeszta!Ugyanazokat az emlékeket őrzőm,mint az első hozzászóló.A nyarakat Vas megyében töltöttem a nagyiknál.Volt,hogy már a bizonyítványért,
    Anyukám ment el,mivel már nyaraltam.Sok osztálytárs mondta,milyen jó hogy falun vannak a nagyszüleid.Sajnos mikor már nem voltak,pár emléket el tudtam hozni,(varrógép állvány,-ez most a számítógép asztalom,sok horgolt terítők,-fa mozsár ami most esernyőtartó,porcelánok,-zsombor-amibe a tojást tárolta,most pedig krumplit tartok benne.Biztos van még más is,de most nem jut eszembe.Persze falvédő is van,olyan amit még anyukám is varrt,de a nagyi is.Ez van ráírva:"Bármerre visz sorsom útja,hazavágyom csendes kis falumba"- a másik:"Az egyiknek sikerül,a másiknak nem".és még "Sütni főzni nem nehéz,ha van hozzá elég pénz",de van és volt olyan amin csak hímzés volt konyhai eszközökkel.Piros és kék színűek általában.Örömmel látom a kinti konyhádban is a régi dolgokat,amik nekem is emlékek-ismerősök.Csak az a baj,hogy sokszor már kevés a hely a tárolásra.Bocsi a kicsit hosszú írásért!Szeretettel:Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit!
      Szívesen olvasom mindig a hosszabb írásokat is, a tiéd különösen kedves, érződik belőle a szeretet, amivel visszagondolsz azokra az időkre. :) Köszönöm. :)

      Törlés