2015. december 20., vasárnap

Öröm / Joy


Még van pár nap, hogy készítsünk valamit a gyerekeknek a saját kezünkkel! Egyszerűbbet, vagy mívesebbet, bármit, amivel gazdagíthatjuk az ünnepüket és az emlékeiket. Olyan gyorsan elmennek ezek az évek....


Mondd, mi ez az öröm, már napok óta? Éjjel, mikor megyek az utcán, egyszerre megállok. Valami viszkető csiklandozás bizsergeti a mellem. Gyönyörködöm egy cukrászda üzleti karácsonyfájában, melyet fehér kötényes kisasszonyok túlórázva díszítenek. Telefonom tündéri hanggal csilingel. Bámulom a könyveket, melyek – kívülről – a kirakat hazug vattahaván oly szépek a friss kötésükkel, az ízléstelen, arany címeikkel. Egy gázláng is meghat a fagyos homályban.
Évtizedek óta nem éreztem ezt. Valaha, abban az ősemberi derengésben, melyet a gyermekkornak szokás nevezni, így december közepén édesapám sötét hajnalban kelt, és éjfél után feküdt. Dolgozószobája műhellyé alakult. Titokzatos neszeket hallottunk onnan, a lombfűrész sikítását, kopácsolást, a gyalu harsogását, s zárt ajtaja mögül az enyv szaga szüremkedett ki, mely gyermeklelkünkben, az eljövendő csodák reményében valami bűvös illattá változott. Mindig maga készítette játékainkat. Szeretett ezermesterkedni. Előbb ő játszott, aztán mi.
 Kaptam tőle egy ördögmalmot, mely a mozi föltalálása előtt a mozgóképeket sejtette meg velem. Máskor házitelefonnal lepett meg. A padlásról és pincéből hallottam komoly férfihangját. Emlékszem a leydeni palackra, mellyel a macskákat és cselédeket megvillanyoztam, a gyantalemezre, melyet rókafarkkal kellett megdörzsölnöm, s akkor a bodzabábok táncoltak rajta. Utoljára egy kis színházat ácsolt össze, igazi süllyesztővel, huszonöt díszlettel és ötszáz figurával. Ehhez maga írt egy darabot, csengő, rímes versekben.
Sokszor töprengtem annak idején, hogy miért nem vesz játékot a boltban, mint más úriember. Ez kicsit fájt is. Nem értettem. Hisz nem volt fukar, a pénzt semmire se becsülte. Most megértem, hogy mért cselekedett így. Ez a sok játék, melyet maga alkotott, a két keze munkájával és képzeletével, annyi idő után egyszerre mozogni és csöngetni, beszélni és hatni kezd rám, itt és ott, az utcán és kirakatokban föltámad, más alakban, de rendkívülien élően és mindenütt jelenlevően. Ezt az oktalan, megmagyarázhatatlan örömet is ő küldi nekem, onnan messziről. Jó helyre tette energiáját. Micsoda bölcs volt, micsoda ezermester.
(Kosztolányi Dezső: Öröm)

4 megjegyzés:

 1. Szeretnék ide rajzolni egy nagy szívet! :)

  VálaszTörlés
 2. De jó, de jó de jó!!! Ezt még sosem olvastam, pedig pont ezt csinálom most is hajnaltól éjszakáig gyártom az ajándékokat. Az ujjaimat alig érzem, a szemem káprázik, de nincs ennél szebb karácsonyi készülődés: a szívünket rejteni az alkotásainkba. És utána látni, hogy a gyerekeim mennyire örülnek, és az igazán maradandó ajándékok, a legkedvesebb játékok a saját készítésűek! A nagymamám is ezt csinálta annak idején, és most érzem, hogy itt van a kezeimben. Ki meri azt állítani, hogy angyalok nem léteznek???
  Köszönöm az idézetet, drága Modeszta, és a sok-sok inspirációt!
  Áldott készülődést, áldott karácsonyt!!
  Hajni

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hajni, nagyon köszönöm, hogy leírtad ezt, jó volt olvasni! :))
   Én köszönöm a látogatásaidat, megtisztelsz vele. Neked is legyen boldog karácsonyod!

   Törlés