2014. december 16., kedd

Advent a vidéki Ausztriában / Advent in Austria's countryside



Egy hétvége erejéig ismét Alsó Ausztriában jártunk. Ha tehetjük, karácsony előtt mindig eljövünk. A jó levegő, a havas táj, a mesébe illő panorámák, a séták az erdőben, a finom ételek a parasztgazdaságban, ahol megszállunk....a vidéki karácsonyi vásárok, találkozás Tónival, az osztrák kávé, a szánkópálya, bekukucskálás a szépen feldíszített udvarokba és tornácokra, és az esti játék a meleg a szobában még szebbé teszi az ünnepre való hangolódást. Mivel Tóni itt lakik, nagyon régóta járunk már a környékre, és sajnos az elmúlt években már itt sem volt hó karácsonykor.  Régen minden hófehér volt a szállás környékén, de már egyre magasabbra kell menni a hó után...



 Nos, lehet, hogy Ausztriában sincs kolbászból a kerítés.Viszont kész hógolyók teremnek a fákon. :)



Orgona...


 ....illetve fénykard. :)



 Végülis ha nincs hó, van fű. Az élet szép. :)


A bolhapiac Badenben. Általában egy piacot meglátogatunk, ha erre járunk, a badenit azért szeretem ilyenkor, mert fedett helyen, egy nagy csarnokban van. 



Most ezek a karácsonyi gömbök jöttek haza velünk.



És üveggolyók..



És újra falun. Karácsonyi hangulat a mi fogadónkban.



 Egy valamire való parasztgazdaság panziójában még a karácsonyi dekoráció közt is kolbászok lógnak. :) A tálalószekrény pedig préselt szénából készült. Hiába, a vidéket is elérték a modern kor vívmányai. :)


 A kedvencünk. Sertéssült gombóccal. 


És ilyen egy igazi kis vidéki karácsonyi vásár a helyi fogadó kertjében a szomszéd faluban. Mi is több éve látogatjuk már, kizárólag helybéli kézművesek árusítanak itt, akik természetes anyagokból dolgoznak. Az aprócska bódékat szezonon kívül a konyhakert mögé rejtve tárolják. Advent idején összejönnek a környékbeli falvakból az emberek, puncsot és forralt bort isznak, megbeszélik, hogy az idén is az történt-e a hegyek közt, mint tavaly :)


Kültéri teapult a kertben. Ládákból építve, farakásba ékelt ablakkal. Ilyenkor több a vendég, és nincs jobb egy forró italnál a friss levegőn. Amit én nagyon szeretek a vidéki Ausztriában, az a végtelen nyugalom, rendezettség, a minden hivalkodástól mentes igényesség. Természetesen itt is jelen van a kültéri dekorálás karácsonykor, de villogó fényfüzért csak elvétve látni. Ahogy az emberek a saját portájukon, úgy a környékbeli vendéglők, kávézók is egyszerű természetes anyagokkal díszítenek, rengeteg fát használnak, méghozzá nem is akárhogyan. A legegyszerűbb ötletek néha a legnagyszerűbbek. 



 Óriás adventi koszorú fenyőágakból és az egyik helyi fafaragó munkái a vásárban.


 És a vidéki kocsma. 


 Belül...itt üldögéltünk egy mennyei kávé és karácsonyi aprósütik mellett Tónival, a gyerekek keresztapjával. 


A karácsonyi Tóni. :)


 Egy picit több hónak talán jobban örültünk volna, de egy adventi hétvége a már jól ismert kis helyeinken nagyon szép volt. Mint mindig.


5 megjegyzés:

  1. Csodálatos helyeken jártatok! És a fehér gömbök nagyon szépek!
    Tényleg igazi feltöltődős hely lehet... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig odavagyok, mikor haza kell indulni. De ha bejövök a házba itthon, akkor már jó. :) Majd mutatom, mi lett a gömbökkel.:)

      Törlés
    2. Jaj, de jó! Kíváncsi vagyok... :-)

      Törlés
  2. Már nagyon vártam egy jó kis lélekmelengető posztot Tőled. :)
    Fehér gömbök? Itt Magyarországon most már nincs olyan szín, amiből ne csináltak volna gömböt, de érdekes módon fehéret azt nem találtam eddig sehol. Vagyis de, Szegeden a Decorworld-ben volt, de elfogyott.
    Csudajó helyeken jártatok! Jó kis előkészítése az ünnepeknek. :)

    VálaszTörlés
  3. Ráadásul 3 féle fehér, van benne tejüveges is. :) Úgy örültem neki, majd mutatom, hová tettem...10 cent volt darabja. :))

    VálaszTörlés